Sri Lanka #1

Efter totalt 28 timmars restid som inkluderade förseningar, tre olika tidzoner och alldeles för lite sömn hasade jag efter nästan två veckors runtresande i Sri Lanka in i min hall igen.
För dig som inte vet någonting alls eller väldigt lite om denna vackra ö men ändå är intresserad så börjar jag innan den traditionella fotobomben med lite fundamental fakta om denna ö:

1) Sri Lanka är ett eget land och tillhör alltså inte det enorma grannlandet Indien. De har ett eget skrift- och talspråk, även om deras accent för ett otränat öra är nästintill identiskt med Indien.

2) I drygt 25 år utkämpades ett inbördeskrig i framför allt norra delen av Sri Lanka mellan regeringen och de s.k. Tamilska Tigrarna, som nådde sitt slut 2009.

3) Den mest utbredda religionen i Sri Lanka är Buddhism och det finns väldigt många stupor och tempel att se om man är intresserad (typ jag).

4) Sri Lanka är ett av de länder som drabbades absolut värst av tsunamin 2004. Vissa säger att nästan 40 000 människor omkom – det är mer än fyra gånger fler än i Thailand. Vi reste längst de värst drabbade kusterna och möttes gång på gång med minnen från naturkatastrofen.

Så, nu när du har lite kött på benen och förhoppningsvis inte är uttråkad, bered dig på fotoserie 1.0 som innehåller foton från första delen av resan när vi mest upptäckte kulturen och människorna. Fotobomb 2.0 innehåller bilder från safarin och en liten sammanfattning. Deal?

Så, första stoppet var Negombo, där vi stannade en natt för att mestadels sova. Därefter åkte vi mot Kandy, norröver, men stannade på vägen för att kolla på lite elefanter.

Uppe i Kandy (alltså sött namn?) gick vi på Buddha-museum där guiden påstod att jag var upplyst och tyckte jag skulle meditera mer, samt tittade på väldigt färgglad dans.

Efter en natt där fortsatte vi norrut mot Nuwara Eliya (uttalas Norelia), där det är ungefär lika varmt som Sverige på våren och det finns hur mycket teplantage som helst.

I Sri Lanka är teet extremt starkt, ”riktig” mjölk är ersatt med pulver och honung är inte direkt vanligt, så även jag, som hardcore tedrickare, måste jag erkänna att jag tycker bättre om den söta, mesiga brygden här hemma.

Vi bodde på ett ställe som var lite för likt hotellet i The Shining för att vi skulle känna oss bekväma.

Sedan begav vi oss ner mot varmare kuster och jag roade mig själv med att ta kort på utsikten och lyssna på Institutet.

Sedan begav vi oss ut på nya äventyr i en obekväm jeep, men… Det sparar jag. Nu ska jag sova bort lite av jetlagen och kanske plugga lite. Kanske.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: